МгПутоказ

Студије, стипендије, летње школе и кампови за ученике

Без овога нећеш моћи

Да, да, добро си прочитао/ла! Знаш у којој држави желиш да студираш, још битније, знаш шта желиш да студираш, али... Добро позната главобоља свима нама при упису у иностранству јесу финансије. И то је неретко препрека због које одустајемо. Интернет је препун организација, фондација које су спремне да финансирају управо тебе, само што ти мораш да их пронађеш! Овде је листа неких од земаља у којима можда имаш амбиције да студираш, као и линкови према стипендијама. Добро истражи сајтове, сигурно да неко баш тебе чека. Осим знања које ти студије у иностранству омогућавају, оне су још један од начина да путујеш, упознајеш нове људе и шириш видике! 😀

Србија

Универзитет у Београду налази се на Шангајској листи 500 најбољих светских универзитета. Поред сјајног наставног кадра и дуге традиције, бројни факултети универзитета у Београду нуде ти могућност да се даље усавршиш у иностранству. Процедура пријаве подразумева само пријемни испит без интервјуа, а о детаљима пријемних испита погледај овде.

Немачка

Прва ствар која многе људе плаши при самој помисли да студира у некој од германских земаља јесте језик. Али то је последња ствар која тебе треба да брине, зато што стипендије јесу доступне и онима који говоре енглески, а већина факултета ти пружа могућност да се, након што одеш тамо, првих шест месеци посветиш искључиво учењу језика. Можеш погледати какве се стипендије нуде овде .

Француска

Уколико желиш да на мастер или докторске студије одеш у Француску, постоје сјајне прилике и за тебе. У Француској је познавање језика важан предуслов, па иако си средњошколац, ако једног дана желиш да искусиш париски живот, почни са учењем најмилозвучнијег језика на време. Могу ти помоћи за стипендије овде.

Италија

За стипендије у Италији је најбоље да се обратиш Италијанском културном центру, али имај на уму да је и у Италији, као и у Француској, важно добро познавање језика. Ево линка, а даље остављам теби да истражиш и контактираш са Италијанима како би знао/ла који ниво познавања језика се од тебе захтева.

САД

Оно што је добро код студија у Америци јесте да готово сваки престижни факултет нуди финансијску помоћ, тзв. financial aid. Такође, постоји безброј могућности да као средњошколац одеш на годину дана размене и пре велике одлуке да пређеш океан и искусиш студије, видиш да ли можеш да се снађеш на другом континенту. Један од таквих програма јесте A Smile, а више о томе можеш да сазнаш на следећем сајту.
Уколико си на основним студијама, а желиш да одеш на мастер студије у Америку ово је један од одличних програма.

Erasmus Mundus

Широм Европе је познат програм Erasmus Mundus који ти даје шансу да промениш и до 4 града током твог двогодишњег мастера. Програм се сада зове Erasmus Plus, а детаље можеш да погледаш на њиховој страници, као и неке програме који су ти на располагању.

Аустрија

Ако се и даље двоумиш да ли је одлазак тамо далеко превелики залогај за тебе, предлажемо ти да погледаш и распиташ се о студијама у Аустрији.
Беч је на свега шест-седам сати вожње из Београда, факултет је светски признат, а такође, осећаћеш се као код куће, имајући у виду да ће ти се тамо неретко и подавачица обратити на српском! Трошкове живота тамо као и стипендије можеш потражити на овом линку.

Канада

Када чујеш Канада, вероватно прво помислиш на снег и зиму. Али то није једино интересантно у овој земљи. Да ли си знао/ла да је Универзитет у Торонту рангиран у 50 најбољих универзитета на свету? Ако имаш жељу да путујеш, упознаш чари Канаде, научиш нешто ново у области физике и инжињеринга и стекнеш мноштво пријатеља из свих крајева света имаш прилику! Више о летњем курсу за средњошколце на Универзитету у Торонту можеш сазнати овде.Као што си већ могао да схватиш, принцип је увек мање-више исти, пронађеш сајт културног центра земље у којој желиш да студираш и контактираш их како би видео/ла шта имају у понуди за тебе.

Још један део припреме за упис у иностранство јесте учење језика на време и овде ти остављам линк за школу учења језика Merryland која се налази у самом центру Београда. Тамо се можеш распитати о свим тестовима енглеског језика који ће ти можда бити неопходни (SAT, IELTS, FCE, CAE…). Ову школу препоручујемо јер смо проверили да је добра и даје попуст ђацима наше школе, ако ти имаш неке добре школе, слободно нам пиши и подели информације са нама!

Оно што желимо да нагласимо јесте да је врло важно да, након што одабереш факултет, истражиш на њиховом сајту какве стипендије дају. Многи факултети узимају у обзир породична примања. Битно је само да им покажеш да имаш оно нешто! Можда је твоја страст цртање, глума, писање, спорт, говорништво, дизајнирање, програмирање, важно је само да им покажеш свој таленат или способност, оно што те чини другачијим од других!

Такође, постоји прегршт летњих школа у иностранству које ти нуде да на месец дана осетиш како је то бити инострани студент. Ја сам лета 2016. године имала прилику да одем у Америку. Ту могућност ми је пружила организација Kingdom Education. Ништа није немогуће, истражи, представи им се у најбољем светлу и буди део нечега што ће ти сигурно променити поглед на свет. 😀
Анастасија Илић